sacharyd

  • biochem.  związek chemiczny zbudowany z węgla, wodoru i tlenu, będący niezbędnym składnikiem pożywienia ludzi i zwierząt
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • RNA jest podobnie jak DNA polimerem złożonym z jednostek zawierających jedną z czterech zasad azotowych, sacharyd i resztę kwasu fosforowego.

    źródło: NKJP: Internet

    Podczas tegorocznej konferencji mówiono o sacharydach i substancjach słodzących.

    źródło: NKJP: ROJ, WM, JS: Konin i powiat, Gazeta Poznańska, 2002-02-26

    Najważniejszą pozycję wśród sacharydów stanowi błonnik, którego zawartość w zależności od odmiany, wielkości nasion, a także metody oznaczania może się znacznie wahać [...].

    źródło: NKJP: Karol Mińkowski, Krzysztof Krygier: Wpływ odmiany i wielkości nasion rzepaku na ich charakterystykę fizykochemiczną, Rośliny Oleiste, 1998-01-01

    Celobioza [...]. Jest sacharydem nieprzyswajalnym przez człowieka.

    źródło: NKJP: Internet

    W organizmie chorego brakuje enzymu odpowiedzialnego za prawidłową przemianę sacharydów. Powoduje to odkładanie się cukrów złożonych we wszystkich rodzajach tkanki łącznej i stopniowe niszczenie jej.

    źródło: NKJP: (PIEL): Michał dostał lek, Gazeta Wrocławska, 2003-10-03

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. sacharyd
    sacharydy
    D. sacharydu
    sacharydów
    C. sacharydowi
    sacharydom
    B. sacharyd
    sacharydy
    N. sacharydem
    sacharydami
    Ms. sacharydzie
    sacharydach
    W. sacharydzie
    sacharydy
  • internac.

    ang. saccharide

    fr. saccharide

    niem. Saccharide

    gr. sákchar 'cukier' + gr. eĩdos 'wygląd, kształt, postać'

CHRONOLOGIZACJA:
1909, SJPWar
Data ostatniej modyfikacji: 07.11.2015