sacharyd
-
biochem. związek chemiczny zbudowany z węgla, wodoru i tlenu, będący niezbędnym składnikiem pożywienia ludzi i zwierząt
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: cukier
cukrowiec
węglowodan
-
RNA jest podobnie jak DNA polimerem złożonym z jednostek zawierających jedną z czterech zasad azotowych, sacharyd i resztę kwasu fosforowego.
źródło: NKJP: Internet
Podczas tegorocznej konferencji mówiono o sacharydach i substancjach słodzących.
źródło: NKJP: ROJ, WM, JS: Konin i powiat, Gazeta Poznańska, 2002-02-26
Najważniejszą pozycję wśród sacharydów stanowi błonnik, którego zawartość w zależności od odmiany, wielkości nasion, a także metody oznaczania może się znacznie wahać [...].
źródło: NKJP: Karol Mińkowski, Krzysztof Krygier: Wpływ odmiany i wielkości nasion rzepaku na ich charakterystykę fizykochemiczną, Rośliny Oleiste, 1998-01-01
Celobioza [...]. Jest sacharydem nieprzyswajalnym przez człowieka.
źródło: NKJP: Internet
W organizmie chorego brakuje enzymu odpowiedzialnego za prawidłową przemianę sacharydów. Powoduje to odkładanie się cukrów złożonych we wszystkich rodzajach tkanki łącznej i stopniowe niszczenie jej.
źródło: NKJP: (PIEL): Michał dostał lek, Gazeta Wrocławska, 2003-10-03
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. sacharyd
sacharydy
D. sacharydu
sacharydów
C. sacharydowi
sacharydom
B. sacharyd
sacharydy
N. sacharydem
sacharydami
Ms. sacharydzie
sacharydach
W. sacharydzie
sacharydy
-
internac.
ang. saccharide
fr. saccharide
niem. Saccharide
gr. sákchar 'cukier' + gr. eĩdos 'wygląd, kształt, postać'