-
1.
cecha czegoś, co zawiera dużo soku -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa -
- soczystość cytrusów, jabłek, malin, owoców, truskawek
- odznaczać się soczystością
-
Ciasto do smażenia powinno mieć konsystencję niezbyt twardą i niezbyt rzadką. Będzie ona zależała od soczystości jabłek.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
Wszyscy podziwiają róże i inne kwiaty, zachwycają się soczystością świeżych truskawek czy malin. Mało kto ma wszakże świadomość faktu, że w dużej mierze zawdzięczamy to wszystko [...] dżdżownicom.
źródło: NKJP: D.G.: Powrót do zielonego domu (5), prasa, 2003
[...] wzrastająca soczystość owoców jest dobrze postrzegana przez konsumentów.
źródło: Internet
Kalarepę najlepiej jest zbierać niezupełnie dojrzałą, a więc przed osiągnięciem wielkości typowej dla danej odmiany - zgrubienia zbierane w tej fazie odznaczają się soczystością i miękkością.
źródło: NKJP: Edward Kunicki: W warzywniku, Dziennik Polski, 2002-06-05
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
liczba pojedyncza liczba mnoga M. soczystość
soczystości
D. soczystości
soczystości
C. soczystości
soczystościom
B. soczystość
soczystości
N. soczystością
soczystościami
Ms. soczystości
soczystościach
W. soczystości
soczystości
Inne uwagi
Zwykle lp
-
+ soczystość + CZEGO -
Zob. sok