-
2.
substancja dodawana do potraw lub kosmetyków, aby przyjemnie pachniały -
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
zapachy
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
synonimy: aromat
esencja
hiperonimy: substancja
-
- rumowy zapach; zapach waniliowy
- zapach do ciasta
- dać, dodać zapach
-
Zaglądam do szafek kuchennych. Nie... nie jestem głodna. Wanilia... rumowy zapach do ciast. Otwieram buteleczkę... napiłabym się i zagryzła rum wanilią...
źródło: NKJP: Manuela Gretkowska: Polka, 2001
Producent deklaruje, że zapachy dodawane do kosmetyków Sanoflore są pochodzenia naturalnego.
źródło: Internet
Światowe imperium aromatów, czyli International Flavours and Fragrances znajduje się w Dayton (stan New Jersey) i dostarcza całą gamę możliwych zapachów do sosów, lodów, past do zębów, pieczywa, mięs, ciast, a nawet płatków śniadaniowych, ale tej informacji nie znajdziecie na żadnej firmowej etykiecie.
źródło: NKJP: Krzysztof Kucharski: Praojciec ke-tsiap, Gazeta Wrocławska, 2002-10-04
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. zapach
zapachy
D. zapachu
zapachów
C. zapachowi
zapachom
B. zapach
zapachy
N. zapachem
zapachami
Ms. zapachu
zapachach
W. zapachu
zapachy
-
Rzeczownik od dawnego (od XV w.) przedrostkowego czasownika zapachać 'wydzielać przyjemną woń'; zob. pachnąć .