Chętnie przyrządza sałatę lodową z pokrojonymi na plastry karczochami z zalewy octowo-oliwnej, które córka przywozi z Włoch, bo te z naszych sklepów są za wodniste i za twarde.
źródło: NKJP: Zaprosili nas Ewa Wiśniewska i Krzysztof Kowalewski, Kuchnia, 1998
Kroimy drobno paprykę, pieczarki, czarne oliwki i rzodkiewkę w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy w dowolnych proporcjach i układamy na talerzu na sałacie lodowej.
źródło: NKJP: Juliusz PODOLSKI: Jak dobrać i wymieszać, Gazeta Poznańska, 2005-07-15
Indycze piersi podaję z sałatą lodową, cząstkami pomidorów i kawałkami żółtej papryki.
źródło: NKJP: Ewa WACHOWICZ: Indyk z bakaliami i rozmarynem, Gazeta Krakowska, 2007-10-06