-
1.
trująca substancja wytwarzana przez organizm -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat zwierząt
budowa i funkcjonowanie organizmów zwierzęcych -
- trujący jad; jad pszczeli
- jad owada, pszczoły; węża, żmii
- ilość; działanie jadu
- uczulony na jad
- zatruć się jadem
-
Jad pszczeli ma odczyn kwaśny, dlatego ból i pieczenie będą mniejsze, gdy na użądlone miejsce przyłożysz roztwór alkaliczny, np. okład z sody.
źródło: NKJP: Paulina Karolak: Vademecum podrózniczki, Cosmpolitan, nr 7, 1999
Efektem działania jadu żmii u drobnych gryzoni, którymi głównie się żywi, jest paraliż pracy układu pokarmowego, oddechowego i w efekcie śmierć.
źródło: NKJP: (ema): (Nie)bezpieczny las?, Gazeta Krakowska, 2002-08-17
Róg jego ma moc magiczną, bowiem uśmierza ból, poskramia wszelkie jady i trucizny.
źródło: NKJP: Adam Elbanowski: Nowe królestwo Grenady. Historia naturalna, obyczajowa i domniemana, 2006
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jad
jady
D. jadu
jadów
C. jadowi
jadom
B. jad
jady
N. jadem
jadami
Ms. jadzie
jadach
W. jadzie
jady
-
psł. *ědъ