jajko po wiedeńsku

  • kulin.  jajko podgotowane, następnie wbijane do szklanki, podawane z dodatkiem masła
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • gotować, podać jajko po wiedeńsku
  • Wspomnienia poranków w „Giewoncie” przyjemnie odświeżyłem za pomocą jajek po wiedeńsku. Danie to jest bardzo proste, ale wymaga precyzji i odpowiedniego „timingu”. Jajka należy tylko leciutko podgotować i wbić, w towarzystwie odrobiny masła, do szklanki osadzonej w kubku z gorącą wodą, po czym niezwłocznie podać na stół.

    źródło: NKJP: Piotr Bikont : JADŁEM W, Gazeta Wyborcza, 1993-07-02

    Przez trzydzieści lat matka gotowała mi rano dwa jajka po wiedeńsku: kawałek masła w środku, szczypta soli [...].

    źródło: NKJP: Marian Marzyński: Sennik polsko-żydowski, 2005

    W hotelowej kawiarni, gdzie na śniadanie podawano jajka po wiedeńsku, a w wygodnych fotelach przesiadywali wszyscy święci polskiego kina, urządzono restaurację sushi.

    źródło: NKJP: Joanna Podgórska: O hotelach i ich duszach, Polityka, 2009-03-28

    [...] oferuje także śniadanie w cenie 4,50 zł. Za tę sumę można zamówić do wyboru: jajko na szynce albo po wiedeńsku, parówki z grilla, tosty z szynką i serem lub omlet z dżemem.

    źródło: NKJP: Małgorzata Sokołowska: Ekspresso, Dziennik Bałtycki, 1999-02-27

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    n2, odmienny:  jajko 
Data ostatniej modyfikacji: 10.09.2013