-
4.
urzęd. proces mający na celu doprowadzenie wyrobów, usług lub procesów technologicznych do stanu zgodnego z normą, przepisami technicznymi lub wzorem -
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
jakość i intensywność -
- normalizacja jogurtu, mleka; zawartości tłuszczu
- normalizacja w gastronomii, w logistyce, w rysunku technicznym
-
Normalizacja mleka serowarskiego zapewnia odpowiednią zawartość tłuszczu w serze.
źródło: Przetwórstwo mleka na poziomie gospodarstwa, 2013 (cpsz.cdr.gov.pl)
Gdy w mleku przed normalizacją jest za mało tłuszczu, należy dodać śmietanki.
źródło: Mieczyslaw Dłużewski (red.): Technologia żywności, 2008
Niemal każdy aspekt budownictwa i architektury nauczył nas już tego, że na każdym kroku stosuje się normalizację i konkretne sposoby opisywania, aby były one zrozumiałe dla każdego.
źródło: Wioletta Sokołowska: Normalizacja - zawory rozdzielające, 2017-01-17 (humpday.com.pl)
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. normalizacja
normalizacje
D. normalizacji
normalizacji
neut normalizacyj
char C. normalizacji
normalizacjom
B. normalizację
normalizacje
N. normalizacją
normalizacjami
Ms. normalizacji
normalizacjach
W. normalizacjo
normalizacje
Inne uwagi
Zwykle lp
-
+ normalizacja + (CZEGO) -
fr. normalisation