miód pitny
-
napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego miodu pszczelego, do którego dodaje się soki owocowe, przyprawy oraz wodę
-
Używane też w postaci skróconej: miód.
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
- polski, staropolski; najlepszy; gorący miód pitny
- degustacja; producent; produkcja, wyrób; rodzaj miodu pitnego
- spożywać; produkować miód pitny
wytwarzanie miodu pitnego
-
Miód pitny jest to napój alkoholowy, o charakterze zbliżonym do wina, uzyskany w drodze fermentacji alkoholowej rozcieńczonego wodą miodu pszczelego, czyli tzw. brzeczki miodowej.
źródło: NKJP: X: Kapucyński, bernardyński, klasztorny, Pora na miody, Polska Głos Wielkopolski, 2006-11-04
Po drugiej szklaneczce bartnicy zastanawiali się też, czy nie dało by się zastąpić miodem pitnym mszalnego wina.
źródło: NKJP: Okruchy nowotarskie, Tygodnik Podhalański, 1997
Tę beczkę miodu pitnego ufundowaną przez starostę Bogusława Szeffsa pili wszyscy, choć przypadła w wygranej reprezentacji Lubomierza.
źródło: NKJP:(ŁAG): Gryfów, Lubomierz i Lwówek w szlachetnej walce, Gazeta Wrocławska, 1999
Polska specjalność to eksportowane do kilku krajów miody pitne i (konsumowane zazwyczaj w kraju) wina owocowe.
źródło: NKJP: Jacek Pawlicki: Wino akcyzą leży, Gazeta Wyborcza, 1994-01-11
W programie przewidziano pokazy zaprzęgów wielokonnych, zawody konne „ścieżka huculska” oraz dla smakoszy regetowskie specjały - wędzenie pstrągów, baranina, dziczyzna, degustacja najlepszych polskich miodów pitnych.
źródło: NKJP: Ewa Bugno: Wiosenne imprezy, Gazeta Krakowska, 2002-04-16
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny: miód, pitny -
Zob. też: