miód pitny

  • napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego miodu pszczelego, do którego dodaje się soki owocowe, przyprawy oraz wodę
  • Używane też w postaci skróconej: miód.

  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    używki

    • polski, staropolski; najlepszy; gorący miód pitny
    • degustacja; producent; produkcja, wyrób; rodzaj miodu pitnego
    • spożywać; produkować miód pitny
      wytwarzanie miodu pitnego
  • Miód pitny jest to napój alkoholowy, o charakterze zbliżonym do wina, uzyskany w drodze fermentacji alkoholowej rozcieńczonego wodą miodu pszczelego, czyli tzw. brzeczki miodowej.

    źródło: NKJP: X: Kapucyński, bernardyński, klasztorny, Pora na miody, Polska Głos Wielkopolski, 2006-11-04

    Po drugiej szklaneczce bartnicy zastanawiali się też, czy nie dało by się zastąpić miodem pitnym mszalnego wina.

    źródło: NKJP: Okruchy nowotarskie, Tygodnik Podhalański, 1997

    Tę beczkę miodu pitnego ufundowaną przez starostę Bogusława Szeffsa pili wszyscy, choć przypadła w wygranej reprezentacji Lubomierza.

    źródło: NKJP:(ŁAG): Gryfów, Lubomierz i Lwówek w szlachetnej walce, Gazeta Wrocławska, 1999

    Polska specjalność to eksportowane do kilku krajów miody pitne i (konsumowane zazwyczaj w kraju) wina owocowe.

    źródło: NKJP: Jacek Pawlicki: Wino akcyzą leży, Gazeta Wyborcza, 1994-01-11

    W programie przewidziano pokazy zaprzęgów wielokonnych, zawody konne „ścieżka huculska” oraz dla smakoszy regetowskie specjały - wędzenie pstrągów, baranina, dziczyzna, degustacja najlepszych polskich miodów pitnych.

    źródło: NKJP: Ewa Bugno: Wiosenne imprezy, Gazeta Krakowska, 2002-04-16

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny: miód, pitny
  • Zob. też:

    miód

Data ostatniej modyfikacji: 16.01.2015