-
2.
suszony pączek kwiatu tropikalnego drzewa goździkowca korzennego używany jako przyprawa do potraw -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
- zapach goździków
- dodać/dodawać goździki
- naszpikować, szpikować goździkami
-
Zupełnie odmienny smak mają gruszki w czerwonym winie. Bierzemy pół kilo niewielkich, twardych gruszek. Będziemy też potrzebowali pół litra czerwonego wytrawnego wina, szczypty cynamonu, przyda się także 1 goździk i odrobina sproszkowanej gałki muszkatołowej.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Zapach gruszek, Dziennik Polski, 2006-09-30
Gospodarze szczodrze częstują pysznym grzańcem o aromacie goździka.
źródło: NKJP: Internet
Świeżą żurawinę zalewamy do połowy wodą, gotujemy, a kiedy popęka i puści sok, słodzimy [...]. Dodajemy przyprawy: goździki, anyż, cynamon, gałkę muszkatołową, czarny pieprz, imbir.
źródło: NKJP: Agnieszka Zielińska: Region od kuchni Żurawina - ubogaci danie główne, a nawet deser, Dziennik Zachodni, 2010-04-09
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. goździk
goździki
D. goździka
goździków
C. goździkowi
goździkom
B. goździk
goździki
N. goździkiem
goździkami
Ms. goździku
goździkach
W. goździku
goździki
-
Zdrobnienie od góźdź , obocznej formy wyrazu gwóźdź (zob.).