drożdże

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. grzyby

  • 1.

    biol.  grzyby jednokomórkowe mające zdolność wytwarzania witamin z grupy B, rozmnażające się przez pączkowanie, żyjące na podłożach zawierających cukier, powodujący w warunkach beztlenowych ich fermentację,
  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat zwierząt

    mikroorganizmy

    • bakterie, wirusy, drożdże i grzyby
    • synteza; rozwój; komórki drożdży
  • Eduard Büchner […] zdołał wyekstrahować z komórek drożdży zespół enzymów katalizujących fermentację alkoholową […]; udowodnił, że fermentacji alkoholowej nie wywołują żywe organizmy.

    źródło: NKJP: Leokadia Kłyszejko-Stefanowicz: Cytobiochemia: biochemia niektórych struktur komórkowych, 1995

    Tynki bakterio- i pleśniobójcze - mają kilka mm grubości, często są pokrywane dodatkowo farbami grzybobójczymi. Do zaprawy i betonu dodaje się też specjalne włókna, które zakłócają rozwój bakterii, drożdży i grzybów pleśniowych.

    źródło: NKJP: (ANA): Walcz z pleśnią!, Gazeta Wrocławska, 2003-03-25

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: p2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. drożdże
    D. drożdży
    C. drożdżom
    B. drożdże
    N. drożdżami
    Ms. drożdżach
    W. drożdże
  • psł. *droždžьja 'coś rozdrobnionego; osad z płynu (wykorzystywany do zakwaszania); ciastowata masa złożona z grzybków wywołujących fermentację'