-
1.
biol. grzyby jednokomórkowe mające zdolność wytwarzania witamin z grupy B, rozmnażające się przez pączkowanie, żyjące na podłożach zawierających cukier, powodujący w warunkach beztlenowych ich fermentację, -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat zwierząt
mikroorganizmy -
- bakterie, wirusy, drożdże i grzyby
- synteza; rozwój; komórki drożdży
-
Eduard Büchner […] zdołał wyekstrahować z komórek drożdży zespół enzymów katalizujących fermentację alkoholową […]; udowodnił, że fermentacji alkoholowej nie wywołują żywe organizmy.
źródło: NKJP: Leokadia Kłyszejko-Stefanowicz: Cytobiochemia: biochemia niektórych struktur komórkowych, 1995
Tynki bakterio- i pleśniobójcze - mają kilka mm grubości, często są pokrywane dodatkowo farbami grzybobójczymi. Do zaprawy i betonu dodaje się też specjalne włókna, które zakłócają rozwój bakterii, drożdży i grzybów pleśniowych.
źródło: NKJP: (ANA): Walcz z pleśnią!, Gazeta Wrocławska, 2003-03-25
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: p2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. drożdże
D. drożdży
C. drożdżom
B. drożdże
N. drożdżami
Ms. drożdżach
W. drożdże
-
psł. *droždžьja 'coś rozdrobnionego; osad z płynu (wykorzystywany do zakwaszania); ciastowata masa złożona z grzybków wywołujących fermentację'