-
2.a
masa składająca się z drożdży - grzybów jednokomórkowych i mąki, stosowana w przemyśle fermentacyjnym i piekarniczym -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- wyrośnięte drożdże; drożdże piekarskie, piwne, spożywcze
- drożdże do pieczenia, do wyrobu win
- drożdże i zakwas; mleko, drożdże, mąka i cukier
- fabryka; produkcja; łyżeczka, łyżka, kostka drożdży
- rozczyn; napój, wywar; drażetki, tabletki; kosmetyki zawierające ekstrakty z drożdży, maseczka z wyciągiem z drożdży
- dodać, stosować, używać; rozpuścić drożdże
- rozczynić, wymieszać, zmieszać coś z drożdżami
- piec (chleb) na drożdżach
-
Pan Jacek potwierdza, że każdy z szefów kuchni [...] ma własny przepis na babę i nie bardzo chce się nim dzielić. Klasyczna powstaje z odpowiedniego połączenia drożdży piekarskich lub piwnych, cukru, mąki i wody lub mleka.
źródło: NKJP: MG: Tak powstaje baba wielkanocna, Życie Podkarpackie, 2010-03-31
Suchy lub czerstwy chleb namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć, dodać drożdże rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku (na 1 kg suchego chleba 10-12 dag drożdży), szczyptę soli i mąki wrocławskiej, tyle ile zabierze ciasto przy wyrabianiu.
źródło: NKJP: tz: Świeży chleb ze starego, Trybuna Śląska, 2003-02-22
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: p2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. drożdże
D. drożdży
C. drożdżom
B. drożdże
N. drożdżami
Ms. drożdżach
W. drożdże
-
psł. *droždžьja 'coś rozdrobnionego; osad z płynu (wykorzystywany do zakwaszania); ciastowata masa złożona z grzybków wywołujących fermentację'