drożdże

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

2.a masa

  • 2.a

    masa składająca się z drożdży - grzybów jednokomórkowych i mąki, stosowana w przemyśle fermentacyjnym i piekarniczym
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • wyrośnięte drożdże; drożdże piekarskie, piwne, spożywcze
    • drożdże do pieczenia, do wyrobu win
    • drożdże i zakwas; mleko, drożdże, mąka i cukier
    • fabryka; produkcja; łyżeczka, łyżka, kostka drożdży
    • rozczyn; napój, wywar; drażetki, tabletki; kosmetyki zawierające ekstrakty z drożdży, maseczka z wyciągiem z drożdży
    • dodać, stosować, używać; rozpuścić drożdże
    • rozczynić, wymieszać, zmieszać coś z drożdżami
    • piec (chleb) na drożdżach
  • Pan Jacek potwierdza, że każdy z szefów kuchni [...] ma własny przepis na babę i nie bardzo chce się nim dzielić. Klasyczna powstaje z odpowiedniego połączenia drożdży piekarskich lub piwnych, cukru, mąki i wody lub mleka.

    źródło: NKJP: MG: Tak powstaje baba wielkanocna, Życie Podkarpackie, 2010-03-31

    Suchy lub czerstwy chleb namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć, dodać drożdże rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku (na 1 kg suchego chleba 10-12 dag drożdży), szczyptę soli i mąki wrocławskiej, tyle ile zabierze ciasto przy wyrabianiu.

    źródło: NKJP: tz: Świeży chleb ze starego, Trybuna Śląska, 2003-02-22

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: p2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. drożdże
    D. drożdży
    C. drożdżom
    B. drożdże
    N. drożdżami
    Ms. drożdżach
    W. drożdże
  • psł. *droždžьja 'coś rozdrobnionego; osad z płynu (wykorzystywany do zakwaszania); ciastowata masa złożona z grzybków wywołujących fermentację'