-
1.b
mięso kaczki - ptaka -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- nadziewana, pieczona; tłusta kaczka
- kaczka z jabłkami
- kaczka w sosie
- kaczki i drób, kaczki i kurczaki
- kawałek, pierś kaczki
- piec; podawać; jeść kaczkę
-
Powodzenie mają takie dania, jak polędwica po cygańsku, kaczka z jabłkami czy cielęcina w borowikach - wylicza pani Zofia.
źródło: NKJP: (TM): W gastronomii od czterech pokoleń, Express Ilustrowany, 2003-01-11
Lubi ciężkie wina czerwone, zwłaszcza burgundy, które akurat nadają się na zalewy. Czasami piecze kaczkę na ruszcie i robi różne dodatki do mięs - młodą kapustę na słodko, buraczki z sokiem z cytryny...
źródło: NKJP: Magdalena Walisiak: Kuchnia, nr 1, 1999
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kaczka
kaczki
D. kaczki
kaczek
C. kaczce
kaczkom
B. kaczkę
kaczki
N. kaczką
kaczkami
Ms. kaczce
kaczkach
W. kaczko
kaczki
-
zach. psł. *kačьka
Wyraz pochodzenia dźwiękonaśladowczego.