ajerkoniak

  • gęsty likier z żółtek jaj, cukru, także mleka lub śmietany, z dodatkiem aromatu waniliowego
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    używki

  • synonimy:  adwokat
    jajecznik
    jajówka
    hiperonimy:  likier
    • butelka, kieliszek; odrobina ajerkoniaku
    • kawa, lody, pączki z ajerkoniakiem
  • Siedzimy w uroczym saloniku popijając ajerkoniak i przegryzając pyszną jogurtową babkę [...]

    źródło: NKJP: Mój „Dzienniczek Polski”, Dziennik Polski, 2000-07-14

    Kupowano lub robiono w domu na żółtkach ajerkoniak, coś pośredniego pomiędzy ciastkiem a wódką. Ciecz niekiedy tak gęstą, że miało się ochotę zjeść ją łyżeczką jak budyń.

    źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Zapomniany Kraków, 2007

    Największym powodzeniem cieszyły się pączki z ajerkoniakiem. Klienci, kupując je, dociekali jednak, czy po zjedzeniu smakołyku można prowadzić samochód i czy mogą jeść je dzieci.

    źródło: NKJP: Małgorzata Targosz: Jeden raz w roku, Gazeta Krakowska, 2007-02-16

    Przygotowujemy specjalną kawę Galicja i Late Macchinatto. Ta pierwsza jest z dodatkiem ajerkoniaku i bitą śmietaną.

    źródło: NKJP: Tadeusz Jachnicki: Szatański napój, Gazeta Krakowska, 2005-10-04

    Po pielgrzymce niektórzy profani sztuki cukierniczej zaczęli [...] dodawać do kremowej masy różnej maści ajerkoniaków, rumów i spirytusu.

    źródło: NKJP: Tadeusz Płatek: Wadowickie i niewadowicke, Gazeta Krakowska, 2003-02-09

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. ajerkoniak
    ajerkoniaki
    D. ajerkoniaku
    ajerkoniaków
    C. ajerkoniakowi
    ajerkoniakom
    B. ajerkoniak
    ajerkoniaki
    N. ajerkoniakiem
    ajerkoniakami
    Ms. ajerkoniaku
    ajerkoniakach
    W. ajerkoniaku
    ajerkoniaki
  • niem. Eierkognak

CHRONOLOGIZACJA:
1947, SJPDor
Data ostatniej modyfikacji: 04.05.2015