ajerkoniak
-
gęsty likier z żółtek jaj, cukru, także mleka lub śmietany, z dodatkiem aromatu waniliowego
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
- butelka, kieliszek; odrobina ajerkoniaku
- kawa, lody, pączki z ajerkoniakiem
-
Siedzimy w uroczym saloniku popijając ajerkoniak i przegryzając pyszną jogurtową babkę [...]
źródło: NKJP: Mój „Dzienniczek Polski”, Dziennik Polski, 2000-07-14
Kupowano lub robiono w domu na żółtkach ajerkoniak, coś pośredniego pomiędzy ciastkiem a wódką. Ciecz niekiedy tak gęstą, że miało się ochotę zjeść ją łyżeczką jak budyń.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Zapomniany Kraków, 2007
Największym powodzeniem cieszyły się pączki z ajerkoniakiem. Klienci, kupując je, dociekali jednak, czy po zjedzeniu smakołyku można prowadzić samochód i czy mogą jeść je dzieci.
źródło: NKJP: Małgorzata Targosz: Jeden raz w roku, Gazeta Krakowska, 2007-02-16
Przygotowujemy specjalną kawę Galicja i Late Macchinatto. Ta pierwsza jest z dodatkiem ajerkoniaku i bitą śmietaną.
źródło: NKJP: Tadeusz Jachnicki: Szatański napój, Gazeta Krakowska, 2005-10-04
Po pielgrzymce niektórzy profani sztuki cukierniczej zaczęli [...] dodawać do kremowej masy różnej maści ajerkoniaków, rumów i spirytusu.
źródło: NKJP: Tadeusz Płatek: Wadowickie i niewadowicke, Gazeta Krakowska, 2003-02-09
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. ajerkoniak
ajerkoniaki
D. ajerkoniaku
ajerkoniaków
C. ajerkoniakowi
ajerkoniakom
B. ajerkoniak
ajerkoniaki
N. ajerkoniakiem
ajerkoniakami
Ms. ajerkoniaku
ajerkoniakach
W. ajerkoniaku
ajerkoniaki
-
niem. Eierkognak