-
3.
taki, którego cząsteczki zawierają atomy węgla połączone ze sobą za pomocą wiązań pojedynczych -
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii -
sprzeczne: nienasycony
-
- kwasy tłuszczowe, tłuszcze nasycone
-
Tłuszcze zwierzęce (smalec, łój, słonina, śmietana i masło) zawierają kwasy tłuszczowe nasycone i są głównym źródłem cholesterolu, którego nadmiar jest przyczyną miażdżycy.
źródło: KJ PWN: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni, 1993
Gen FAD2 sprawia, że w wieprzowinie jest o 20 proc. mniej tłuszczów nasyconych niekorzystnych dla zdrowia. Gen FAD2 zamienia tłuszcze w kwas linolowy nienasycony.
źródło: KJ PWN: Rzeczpospolita, 2002, nr 3
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. nasycony
nasycony
nasycony
nasycone
nasycona
D. nasyconego
nasyconego
nasyconego
nasyconego
nasyconej
C. nasyconemu
nasyconemu
nasyconemu
nasyconemu
nasyconej
B. nasyconego
nasyconego
nasycony
nasycone
nasyconą
N. nasyconym
nasyconym
nasyconym
nasyconym
nasyconą
Ms. nasyconym
nasyconym
nasyconym
nasyconym
nasyconej
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. nasyceni
nasyceni
nasycone
nasycone
D. nasyconych
nasyconych
nasyconych
nasyconych
C. nasyconym
nasyconym
nasyconym
nasyconym
B. nasyconych
nasyconych
nasyconych
nasycone
N. nasyconymi
nasyconymi
nasyconymi
nasyconymi
Ms. nasyconych
nasyconych
nasyconych
nasyconych
-
być może kalka ang. saturated; zob. sycić