-
1.
pieczywo spożywane przez ortodoksyjnych Żydów w czasie szabatu i świąt religijnych, wypiekane z ciasta pszennego, które przed upieczeniem zaplata się w kształt przypominający warkocz -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK W SPOŁECZEŃSTWIE
Religia – kościół
sakramenty i obrzędy religijne -
hiperonimy: pieczywo
-
- pulchna, słodka; świąteczna chała
- ciasto na chałę
- jeść chałę; piec chały
- dzielić się chałą
-
Po modlitwie jedli chałę i rybę.
źródło: NKJP: Hanna Krall: Zbawienie, Gazeta Wyborcza, 1994-12-24
Najważniejszym składnikiem szabasowej wieczerzy była chała - słodkie pieczywo drożdżowe, ukształtowane w warkocze.
źródło: NKJP: Szabat, Polityka nr 1, 2008-05-07
Mieliśmy duży piec, w którym matka piekła chały. Sąsiedzi kupowali chały z naszego pieca, a nie z piekarni, bo nasze były lepsze.
źródło: NKJP: Henryk Grynberg: Drohobycz, Drohobycz, 1997
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. chała
chały
D. chały
chał
C. chale
chałom
B. chałę
chały
N. chałą
chałami
Ms. chale
chałach
W. chało
chały
-
jidysz
z hebr. challā 'chleb'