napój firmowy

woda firmowa

  • kulin.  niegazowany napój, przygotowywany w w Polsce w l. 70. i 80. XX w. z wody, soków owocowych i pokrojonej cytryny, mieszany i schładzany w specjalnych urządzeniach z charakterystycznym przezroczystym kloszem w górnej części, sprzedawany w lokalach gastronomicznych lub w ulicznych kioskach
    • woda firmowa
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • Gdy o godz. 18 w Dusznikach Zdr. odwiedziłem restaurację w rynku nie było żywego ducha , do konsumpcji tylko herbata (gorzka) i woda sodowa . Na dancingu w Międzygórzu tylko napój firmowy o nieokreślonym smaku i galaretka owocowa.

    źródło: NKJP: Internet

    Poza tym każdy lokal dysponuje napojem pod szumną nazwą woda firmowa. Istnieją oczywiście rozmaite receptury. [...] Tak np. w Fafiku przy ul. Siennej podaje się wodę firmową, której składnikami są: woda sodowa, sok wieloowocowy, i plasterek cytryny - w cenie 7 zł.

    źródło: Małopolska Biblioteka Cyfrowa: Dziennik Polski. 1970, nr 189 (11 VIII) nr 8234

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny:  napój ,  firmowy 
    Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 28.07.2013