-
kulin.
niegazowany napój, przygotowywany w w Polsce w l. 70. i 80. XX w. z wody, soków owocowych i pokrojonej cytryny, mieszany i schładzany w specjalnych urządzeniach z charakterystycznym przezroczystym kloszem w górnej części, sprzedawany w lokalach gastronomicznych lub w ulicznych kioskach
-
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
|
Gdy o godz. 18 w Dusznikach Zdr. odwiedziłem restaurację w rynku nie było żywego ducha , do konsumpcji tylko herbata (gorzka) i woda sodowa . Na dancingu w Międzygórzu tylko napój firmowy o nieokreślonym smaku i galaretka owocowa.
źródło: NKJP: Internet
|
|
Poza tym każdy lokal dysponuje napojem pod szumną nazwą woda firmowa. Istnieją oczywiście rozmaite receptury. [...] Tak np. w Fafiku przy ul. Siennej podaje się wodę firmową, której składnikami są: woda sodowa, sok wieloowocowy, i plasterek cytryny - w cenie 7 zł.
źródło: Małopolska Biblioteka Cyfrowa: Dziennik Polski. 1970, nr 189 (11 VIII) nr 8234
|
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny:
napój ,
firmowy Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 28.07.2013