-
1.a
wysokoprocentowy napój alkoholowy wytwarzany na Bałkanach z owoców -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
- domowa rakija
- wino i rakija
- butelka, kieliszek rakii
-
Jeśli pić coś mocniejszego w Bułgarii, to rakiję, ale koniecznie z winogron [...].
źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Turyści wracają, Gazeta Poznańska, 2003-10-27
Serbowie byli uprzedzająco mili, na kawę zapraszali, karmić chcieli, rakiję stawiali, bo tam nawet przy drodze rakiję się pędzi i nikomu to nie przeszkadza.
źródło: NKJP: Andrzej Plęs: Misja na… etacie, Gazeta Krakowska, 2005-06-01
Nie wymaga rakija chłodzenia, długie wątki smakowe tylko poprawią nasze samopoczucie. Owocowe ślady dadzą uśmiech, a destylowana pikantność czyni lżejszym, młodszym i przystojniejszym.
źródło: NKJP: Przemysław Osuchowski: Z tęsknoty za oryginałem, Dziennik Polski, 2008-08-29
Wina nie zabraknie, na prywatne potrzeby każde gospodarstwo może wyprodukować 600 litrów, co po stosownej przeróbce daje 100 litrów 40-procentowej sławnej rakii, alkoholu z winogron.
źródło: NKJP: Jagienka Wilczak: Bułgarzy nad chodzą, Polityka, 2006-11-11
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. rakija
rakije
D. rakii
rakii
neut rakij
char C. rakii
rakijom
B. rakiję
rakije
N. rakiją
rakijami
Ms. rakii
rakijach
W. rakijo
rakije
Inne uwagi
Zwykle lp
-
tur. rakı
z ar. araq 'pot'
Por. raki (wódka)