piwo pełne
-
najpopularniejszy gatunek piwa, o średniowysokiej zawartości chmielu i średniej zawartości alkoholu
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
hiperonimy: napój
-
[...] produkcja ruszyła w lutym. Jest to piwo pełne typu pilzner, oparte na technologii ,,Szwejka’’. Słód i drożdże są sprowadzane z Czech. Browar wyprodukował 200 tys. litrów piwa [...].
źródło: NKJP: STK: Rawicz, Gazeta Poznańska, 2002-04-18
Obywatele, wymyci, wykąpani, lub to w szlafrokach z ręcznikami na szyjach, lub to już ubrani, lub to ubierający się, lub to jeszcze na golasa, prowadzili grupkami kuluarowe rozmowy, ćmiąc papierosy i popijając grzane piwo. I my ćmiliśmy papierosy i popijaliśmy grzane pełne piwo, które legalnie opylał łazienny.
źródło: NKJP: Edward Stachura: Cała jaskrawość, 2006
W 80. odrodził się (narodził?) polski rock. Gdy zabrakło piwa pełnego, to jęczeliśmy z zespołem Prefekt: “Pepe, błagam wróć”. Dzisiaj browarka nie zbraknie nikomu.
źródło: NKJP: Czekański H. Bartłomiej: Felieton codzienny, Gazeta Wrocławska, 2003-06-21
Najpopularniejszy gatunek, czyli piwa pełne zawierają od 10% do 13% brzeczki słodowej przy maksymalnie 6,2% obj. (4,65% wag.) alkoholu. Piwa mocne posiadają stężenie brzeczki ponad 13% zawartości ekstraktu. Natomiast piwa lekkie posiadają do 10% zawartości ekstraktu oraz do 4,5% obj. (3,375% wag.) alkoholu.
źródło: NKJP: Internet
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
n2, odmienny: pełne , piwo