biała bułka

  • bułka zrobiona z mąki pszennej
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  pieczywo
    • chrupiąca, sucha biała bułka
  • Biała bułka nie zawiera mikroelementów ani witamin, dlatego łączenie jej ze źródłami żelaza tylko utrudnia jego wchłanianie. Lepsze jest pieczywo z mąki z pełnego przemiału z masłem (nie z margaryną) połączone z zielonymi, czerwonymi i pomarańczowymi warzywami.

    źródło: NKJP: Danuta Myłek: Alergie, 2001-04

    Każde z szóstki rodzeństwa [...] na urodziny dostaje białą bułkę i kakao. Na co dzień jest ciemny chleb, kluski i ziemniaki.

    źródło: NKJP: Janina Paradowska: Pruski dom, włoska swoboda, Polityka, 2007-04-21

    Po makaronie (nawet z durum i al dente) i tak musi brać większą dawkę insuliny, choć i tak mniejszą niż po białych bułkach, które nie dość, że z białej mąki, to jeszcze pełne cukru i tłuszczu mającego pośredni wpływ na poziom glukozy we krwi.

    źródło: NKJP: Internet

    Na wsi i w małych miasteczkach najlepiej sprzedaje się zwykły pszenny chleb i białe bułki. Piekarze podkreślają, że do sklepów w takich miejscowościach praktycznie nie wysyłają chlebów żytnich, grahamek i fantazyjnych bułek oklejonych ziarnami zbóż.

    źródło: NKJP: Maciej Kołodziejczyk: Nasz polski powszedni, Trybuna Śląska, 2004-02-06

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    ż, odmienny: biała, bułka
Data ostatniej modyfikacji: 09.04.2014