-
1.a
mięso z cielęcia - młodego krowy -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: mięso
-
- kawałek cielęciny
- baranina i cielęcina, cielęcina i drób, cielęcina i kurczak, cielęcina i ryby, wieprzowina i cielęcina, wołowina i cielęcina
- baba z cielęciną
-
Wołowina była rarytasem, a cielęcina jeszcze większym. To delikatne mięso dopiero od XIV wieku zaczęło trafiać na stoły możnych.
źródło: NKJP: Iwona Krupa: Eskalopki i inne, Super Express, nr 21/4, 1998
Ale muszę przyznać, że nie jem mięsa młodych zwierząt: cielęciny i jagnięciny.
źródło: NKJP: Sprawiedliwość kontra miłosierdzie, Ozon, nr 20, 2005
Zdrożeć ma także cielęcina, i to aż o 30 proc. Powód jest prosty: Polska od lat jest eksporterem cieląt na rynek włoski.
źródło: NKJP: K. Kowalski: Cukier, ryż, banany, cielęcina. Ceny żywności idą w górę, Tygodnik Ciechanowski, 2004-04-26
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. cielęcina
cielęciny
D. cielęciny
cielęcin
C. cielęcinie
cielęcinom
B. cielęcinę
cielęciny
N. cielęciną
cielęcinami
Ms. cielęcinie
cielęcinach
W. cielęcino
cielęciny
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. cielęcy