-
1.b
potrawa przyrządzona z mięsa cielęcia -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
- chuda; duszona, gotowana, pieczona cielęcina
-
Tomek i Ewa u nas na obiedzie. Cielęcina z frytkami.
źródło: NKJP: Józef Hen: Dziennik na nowy wiek, 2009
Prócz kiełbas ze świniobicia w Winiarach babcia podała rosół i duszoną cielęcinę z pyzami.
źródło: NKJP: Henryk Grynberg: Życie ideologiczne, osobiste, codzienne i artystyczne, 1998
W orientalnej gastronomii, zamawiając cielęcinę w pięciu smakach, najlepiej pokazać ją palcem, bo stojący za barem Azjata niekoniecznie zdążył się już nauczyć polskiego.
źródło: NKJP: Joanna Solska: Do roboty Wung przybywa, Polityka, 2001-08-11
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. cielęcina
cielęciny
D. cielęciny
cielęcin
C. cielęcinie
cielęcinom
B. cielęcinę
cielęciny
N. cielęciną
cielęcinami
Ms. cielęcinie
cielęcinach
W. cielęcino
cielęciny
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. cielęcy