-
2.
kulin. potrawa o konsystencji pasty, której głównymi składnikami są gotowane i rozgniecione ziarna ciecierzycy oraz zmiażdżone ziarna sezamu, jadana z pieczywem i typowa dla kuchni Bliskiego Wschodu -
- rzadziej hummus
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
Na kolację w arabskich domach będzie [...] pita, a jeśli szczęście dopisze, to także humus - pasta warzywna.
źródło: NKJP: Bliscy wrogowie, Dziennik Polski, 2002-03-15
Była też polenta z mąki kukurydzianej [...]. Na zimno arabski humus [...].
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w, Gazeta Wyborcza, 1993-09-24
Dni Izraela rozpoczęły się od spotkań z alfabetem hebrajskim. [...] Kto chciał mógł spróbować pity z humusem [...].
źródło: NKJP: (mst): Humus i pita, Gazeta Krakowska , 2004-05-15
Niezależnie od tego, co mówią inni, do hummusu należy dodać czosnek [...].
źródło: Internet: aktywniebardzo.pl
Jest za to domowej roboty bakława i tzatziki, świeży hummus [...].
źródło: NKJP: Kamila Sławińskam, Nowy Jork. Przewodnik niepraktyczny, 2008
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. humus
humusy
D. humusa
humusu
humusów
C. humusowi
humusom
B. humusa
humus
humusy
N. humusem
humusami
Ms. humusie
humusach
W. humusie
humusy
Inne uwagi
Zwykle lp
-
ar. ḥummuṣ 'ciecierzyca'