-
3.
kulin. pot. ilość cieczy, jaka się wydostaje z naczynia po jednokrotnym jego szybkim przechyleniu i natychmiastowym powrocie do pozycji pionowej -
Używane w przepisach kulinarnych i recepturach potraw oraz napojów.
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
czynności związane z przyrządzaniem jedzenia
KATEGORIE FIZYCZNE
Ilość, liczby i liczenie
szczegółowe określenia ilości -
Bierze jedno jajko i miesza je rózgą w misce z kilkoma chlustami mleka.
źródło: Internet: hanki-pisanki.blogspot.com
Na patelnię wlewamy sos teriyaki (dwa chlusty) i sojowy (chlust). Zamiast sosu teriyaki można użyć balsamico z domieszką syropu klonowego
źródło: Internet: smaki.pl
Od kilku miesięcy, gdy tylko mam zagnieść pierożki wysypuję do miski 1 kg mąki pszennej 500, dwie szczypty soli, wlewam kilka chlustów oleju i około bardzo gorącej 400 ml wody.
źródło: Internet: www.olgasmile.com/
Do podgotowanej marchewki i pietruszki dorzucamy kalafiora i pokrojone kartofle (kalafior sam się rozpadnie...), posypujemy obficie solą, curry, garam masalą, kuminem, papryką, ziołami... Dolewamy sos sojowy i parę chlustów octu.
źródło: Internet: i-love-my-blender.blogspot.com/
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. chlust
chlusty
D. chlustu
chlustów
C. chlustowi
chlustom
B. chlust
chlusty
N. chlustem
chlustami
Ms. chluście
chlustach
W. chluście
chlusty
Inne uwagi
Zwykle lp
-
+ chlust + CZEGO -
Zob. chlustać