kotlet mielony

kotlet siekany

  • kulin.  kotlet z mielonego mięsa z dodatkiem surowego jajka i bułki tartej, smażony w głębokim tłuszczu
  • Używana też forma skrócona:  mielony .

    • kotlet siekany
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  sznycel
    • kotlet mielony na kolację; z ziemniakami
    • kotlet mielony panierowany
    • jeść, pożerać kotlet mielony
  • Ewa [...] przyznaje, że ciężko jej, kiedy w stołówce inne dzieci dostają takie wyjątkowo dobre jedzenie. - To znaczy zupa, ziemniaki i taki... pachnący, wypukły, prawie okrągły... nazwy nie pamiętam. Ewa nie pamięta też, kiedy jadła w domu kotlet mielony.

    źródło: NKJP: Bogdan Białek, Anna Bikont: Kobieta i mężczyzna, Gazeta Wyborcza nr 286, 1992-12-05

    Uczestnicy warsztatów mieli okazję degustować: pljeskavicę, czyli rodzaj serbskiego kotleta mielonego, banicę – ciasto przekładane serem, sałatkę [...].

    źródło: NKJP: Kamil Szafraniec: Przy banicy i kebapcze o kulturze i tradycji południowych Słowian - Bałkańska folklorystyka, 2006

    Trzecim rodzajem kotleta jest kotlet mielony lub siekany, czyli mówiąc z krakowska - sznycel.

    źródło: NKJP: Smakosz: Kotlety, Dziennik Polski, 2001-02-10

    Na obiad warzyło się obowiązkowo rosół z domowych kur z domieszką wołowiny [...] i na drugie dawało albo kotlety mielone, albo pieczeń wieprzową, albo sztukę mięsa, a do tego kapustę zasmażaną - i główna część menu była gotowa.

    źródło: NKJP: Kucharka weselna, Dziennik Polski, 2003-12-24

    Ponad wszystko jednak świetna pleskawica (55 tys.) - wielki kotlet siekany, taki superhamburger w najlepszym wydaniu, z ostrą papryką w środku.

    źródło: NKJP: Piotr Bikont: Trąbiąc piwko pod słoniem, Weekend Dodatek do Gazety Wyborczej nr 185, 1992-08-07

    Sznycle, czyli mielone, nazywano także kotletami siekanymi. Nazwa mogła pochodzić z przedmaszynkowych czasów, gdy mięsa nie mielono, ale pracowicie siekano. Zresztą prawdziwi znawcy litewskiej kuchni, tacy jak Wańkowicz, zawsze twierdzili, że mięsa na kołdunowy farsz nie wolno przepuszczać przez maszynkę, ale koniecznie trzeba siekać!

    źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Siekane, czyli mielone, Dziennik Polski, 2006-03-25

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny:  kotlet ,  mielony 
Data ostatniej modyfikacji: 27.11.2017