-
3.
krucha przekąska wytwarzana z różnego rodzaju zbóż, w kształcie koła lub innym, stosowana jako zamiennik pieczywa -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- wafel kukurydziany, ryżowy, zbożowy
-
Wafel ryżowy naturalny jest głównie źródłem węglowodanów, które są ważnym elementem diety.
źródło: Internet: kalkulatorkalorii.net
Wielu osób stosuje w swojej diecie wafle kukurydziane lub ryżowe jako zamiennik tradycyjnego pieczywa.
źródło: Internet: www.myslczlowieku.pl
Wafle zbożowe to bogate źródło węglowodanów, zawierają również błonnik roślinny i białko.
źródło: Internet: misiontek.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3, m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. wafel
wafle
D. wafla
wafli
C. waflowi
waflom
B. wafel
pot. wafla
wafle
N. waflem
waflami
Ms. waflu
waflach
W. waflu
wafle
-
niem. Waffel