bot.roślina pnąca lub płożąca się, z kwiatostanami przypominającymi szyszki roślin iglastych, uprawiana w klimacie umiarkowanym i ciepłym w całej Eurazji; szyszki chmielu wykorzystywane są w celach leczniczych oraz w piwowarstwie
W badaniach zastosowano sadzonki nowej odmiany chmielu goryczkowego [...]. Wydajność plonu z poletek określano podczas zbioru chmielu w pełni dojrzałości technologicznej (druga dekada września).
źródło: NKJP: Mieczysław Stasiak: Wpływ rodzaju sadzonek na plonowanie chmielu, Rośliny Oleiste, 2007-04-01
Na swojej plantacji mam obecnie trzy: polską, amerykańską i niemiecką, które dają chmiel goryczkowy i aromatyczny. Przy zbiorach pracuje kilkadziesiąt osób, niekiedy całe rodziny ze Starej Dąbrowy i okolicznych miejscowości.
źródło: NKJP: X: Dobry rok dla producentów chmielowych szyszek, Polska Głos Wielkopolski, 2007-10-11
Tradycyjny polski chmiel goryczkowy uniwersalny. Skupia w sobie wysokie walory aromatyczne przy jednocześnie dużej zawartości substancji goryczkowych. Odmiana uprawiana tylko w Polsce, wciąż ma największy udział w areale upraw.