Handel chmielem odbywa się w obie strony. Niemcy sprzedają nam chmiel goryczkowy, który zawiera więcej kwasów potrzebnych do produkcji ekstraktu. My wysyłamy głównie chmiel aromatyczny.
źródło: NKJP: Dariusz Kotlarz: Cła, Gazeta Wyborcza, 1996-08-16
- Chmielu goryczkowego używam w granulacie, ale aromatyzowanego wyłącznie w szyszkach. Żaden granulat nie da piwu tyle aromatu co szyszki. Browary właściwie zrezygnowały z dodawania do piwa chmielu. Komputery sterujące ich liniami produkcyjnymi dolewają do brzeczki aromatyzowany chmielem olejek.
źródło: NKJP: Jarosław Armatys: Piwko z szafki, Polityka, 2007-04-07
Dzięki obecności chmielu goryczkowego otrzymujemy niepowtarzalny smak piwa. Ta niepowtarzalność będzie raczej towarzyszyła naszym pierwszym warkom, dopóki nie uda nam się dobrać idealnej proporcji.