-
1.
ogół produktów spożywczych otrzymywanych z mleka oraz jajek -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- świeży; chudy nabiał
- mięso i nabiał, pieczywo i nabiał, wędliny i nabiał
- cena nabiału
- hurtownia, sklep, stoisko; półka z nabiałem
- nabiał podrożał
- sprzedawać; spożywać nabiał
-
Do Lęborka zawitała akcja „Stawiam na mleko i produkty mleczne”. Dwudziestu pięciu ubranych na biało młodych ludzi w ubiegły piątek [...] rozdawało mieszkańcom Lęborka mleko i przeróżne gadżety, zachęcając ich tym samym do spożywania nabiału w każdej formie.
źródło: NKJP: Paweł Janusiewicz: Wraca moda na mleko, Dziennik Bałtycki, 2008-09-19
Najważniejsze były potrawy mączne i kasze, jedzono też dużo warzyw, zwłaszcza kapustę, marchew, groch, brukiew, rzepę, bób i buraki. Dużą rolę odgrywał nabiał, głównie mleko, a także sery, masło i jaja, w mniejszym stopniu maślanka i serwatka.
źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce: od średniowiecza do czasów współczesnych: praca zbiorowa, 2004
Zaś ocena dietetyczna nabiału brzmi następująco: jaja są pokarmem najbardziej skoncentrowanym, jaki istnieje w naturze, ale aby były łatwo strawne, powinny być świeże i gotowane na miękko.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni, czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
Włosi jedzą o wiele więcej nabiału niż my. A produkują znacznie mniej. Dlatego ratunku szukają w Polsce - dodaje Pilich. Południowcy hurtowo zamawiają też ser Edam, którego używają do swojej słynnej pizzy i makaronów.
źródło: NKJP: Monika Tutak: Tylko z polskim serem!, Super Express, 2006
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. nabiał
nabiały
D. nabiału
nabiałów
C. nabiałowi
nabiałom
B. nabiał
nabiały
N. nabiałem
nabiałami
Ms. nabiale
nabiałach
W. nabiale
nabiały
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Od nabielić, poświadczonego w przeszłości jednak w innych znaczeniach: 'wybielić wiele' i 'po wierzchu pobielić, dosyć wybielić'; zob. biały