-
1.a
taki, który składa się w całości lub w części z nabiału -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- produkt nabiałowy
- mięsny i nabiałowy
-
Pamiętajmy też o tym, by nie łączyć potraw nabiałowych z mięsem. Najkorzystniej jest spożywać jeden rodzaj białka.
źródło: NKJP: Marzena i Tadeusz Woźniakowie: Uszlachetnij się Polaku, Gazeta Poznańska, 2002-05-11
Produkty nabiałowe mają z reguły bardzo krótki okres przydatności do spożycia i mogą być przechowywane zaledwie przez kilka dni.
źródło: NKJP: Bogumiła Nehrebecka: Zapasy na świąteczny stół,Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2006-12-14
Również nasze nabiałowe śniadanie pozostaje w zgodzie z zasadami nowoczesnego żywienia, o ile zupę mleczną uzupełnimy porcją owoców, zaś kanapkę z serem - zieloną sałatą lub pomidorem.
źródło: NKJP: Posiłek na „Dzień Dobry”, Mazowieckie To i Owo, 2007-01-14
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. nabiałowy
nabiałowy
nabiałowy
nabiałowe
nabiałowa
D. nabiałowego
nabiałowego
nabiałowego
nabiałowego
nabiałowej
C. nabiałowemu
nabiałowemu
nabiałowemu
nabiałowemu
nabiałowej
B. nabiałowego
nabiałowego
nabiałowy
nabiałowe
nabiałową
N. nabiałowym
nabiałowym
nabiałowym
nabiałowym
nabiałową
Ms. nabiałowym
nabiałowym
nabiałowym
nabiałowym
nabiałowej
W. nabiałowy
nabiałowy
nabiałowy
nabiałowe
nabiałowa
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. nabiałowi
nabiałowi
nabiałowe
nabiałowe
D. nabiałowych
nabiałowych
nabiałowych
nabiałowych
C. nabiałowym
nabiałowym
nabiałowym
nabiałowym
B. nabiałowych
nabiałowych
nabiałowych
nabiałowe
N. nabiałowymi
nabiałowymi
nabiałowymi
nabiałowymi
Ms. nabiałowych
nabiałowych
nabiałowych
nabiałowych
W. nabiałowi
nabiałowi
nabiałowe
nabiałowe
-
Zob. nabiał