-
1.
kulin. słodkie danie wielkanocne zrobione z białego sera z dodatkiem żółtek, masła i bakalii -
C. i Ms. lp wymawiane: [passze] lub [paszsze].
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- wielkanocna pascha
-
Pascha wielkanocna, tradycyjna potrawa rosyjska lub ukraińska, przygotowywana jest raz do roku oczywiście na Wielkanoc. Robi się ją z twarogu, śmietany i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody. Z kolei cukier, wanilia i bakalie mają symbolizować bogactwo i dobrobyt.
źródło: Internet: chilifiga.pl
Nadal ucierając, stopniowo dodawać po żółtku oraz po łyżce masy serowo-morelowej, a także dorzucać pokrojone morele. Paschę umieścić w formie wyłożonej folią aluminiową, wierzch obciążyć, chłodzić w lodówce 12 godzin.
źródło: Internet: w-spodnicy.ofeminin.pl
W jej domu - wraz z nią - pojawił się natychmiast świat dawnych, przeniesionych z Kresów głosów, zapachów, nawet smaków: wielkanocnej paschy i wigilijnej kutii.
źródło: NKJP: Jolanta Wachowicz-Makowska: Świat zapamiętany, 2002
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pascha
paschy
D. paschy
pasch
C. passze
paschom
B. paschę
paschy
N. paschą
paschami
Ms. passze
paschach
W. pascho
paschy
-
łac. kośc. pascha
z gr. páscha
Wyraz grecki jest zapożyczeniem z hebr. pesach oznaczającego 'przejście' i jednocześnie - jako Pesach - największe święto judaizmu, obchodzone podczas pierwszej wiosennej pełni księżyca na pamiątkę wyjścia Izraelitów z Egiptu