-
1.a
pieczona potrawa ze zmielonego duszonego lub gotowanego mięsa i podrobów z dodatkiem przypraw -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- domowy pasztet; pasztet drobiowy, gęsi; mieszany
- pasztet z dziczyzny, z gęsi, z królika, z wątróbek, z zająca
- pasztet i galareta, pasztet i gulasz, pasztet i kaszanka, pasztet i kiełbasa, pasztet i kotlet, pasztet i szynka; pasztet i ser; pasztety i mięsa, pasztety i podroby, pasztety i ryby, pasztety i wędliny; konserwy i pasztety
- kawałek, porcja, puszka pasztetu
- chleb, kanapka z pasztetem
- piec, przygotować, zrobić; produkować; lubić pasztet
-
Dobry pasztet robimy przynajmniej dwa dni. Jednego smażymy mięso, dajemy mu czas na wystygnięcie i ściągnięcie, a drugiego dnia zabieramy się za jego zmielenie. Musimy to zrobić przynajmniej 3 razy, chociaż dawne książki kucharskie zalecały nawet siedmiokrotne zmielenie mięsa z dodatkami.
źródło: NKJP: MAZ, BEZ, AD, JOD: Magazyn towarzyski, Gazeta Poznańska, 2004-01-14
Gęsi z tych ferm trafiają głównie na niemieckie stoły. Ale tylko tusze. Reszta jest przerabiana między innymi na pasztety, które w większości są sprzedawane na krajowym rynku.
źródło: NKJP: (bbs): Obrodziło fermami, Dziennik Łódzki, 2006-11-09
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały pasztet z królika.
źródło: NKJP: (JK): Pasztet w wiejskim kole, Dziennik Bałtycki, 2003-01-23
Prawie połowa tłuszczu, który jemy, znajduje się w mięsie wołowym i wieprzowym. Dlatego należy usuwać z mięsa kawałki tłuste, a najlepiej zastępować je rybami i drobiem. Powinien Pan unikać kiełbas, pasztetów, podrobów, a chleb zamiast masłem smarować margaryną.
źródło: NKJP: Danuta Rogowska: Liczenie kalorii, Gazeta Wrocławska, 2003-03-25
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pasztet
pasztety
D. pasztetu
pasztetów
C. pasztetowi
pasztetom
B. pasztet
pasztety
N. pasztetem
pasztetami
Ms. pasztecie
pasztetach
W. pasztecie
pasztety
-
+ pasztet + (JAKI)+ pasztet + (z CZEGO) -
niem. Pastete
z st.fr. pasté