-
1.a
zupa przygotowywana na zakwasie z chleba albo mąki lub owsianek -
Występują różnice regionalne w zakresie zastosowania jednostek biały barszcz , żur i żurek , zależnie od składników, z jakich taka zupa została przygotowana.
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: biały barszcz
żurek
hiperonimy: zupa
-
- żur z jajkiem, z kartoflami, z (białą) kiełbasą, z ziemniakami
- żur na zakwasie
- garnek z żurem
- gotować, jeść żur
-
Na przykryty białym obrusem stół wjedzie świąteczny zestaw obiadowy: żur na kiełbasie, mięsiwa na gorąco, półmiski wędlin, marynowane grzybki z tucholskich lasów, ryby, sery i desery.
źródło: NKJP: (DAN): Wielkanocny kieliszeczek, Express Ilustrowany, 2003-04-18
Wielka uczta trwała cały dzień. Na stole królowały oczywiście udekorowane jaja na twardo, szynki, kiełbasy, biały, zagęszczany żur, baby i mazurki oraz nalewki ziołowe
źródło: NKJP: Aldona Minorczyk-Cichy: Wielkie ucztowanie, Dziennik Zachodni, 2002-03-27
Zza kotary [...] wyszedł Grzegorz, dźwigając ciężką tacę. Stał na niej w obłoczku ostrej woni zwyczajny, gliniany garnek z żurem, w którym pływały kawałki kiełbasy.
źródło: NKJP: Włodzimierz Kowalewski: Światło i lęk, 2003
Okraś żur przysmażonym boczkiem wędzonym i cebulą, dodaj obrane mięso z żeberek. Przypraw solą i pieprzem oraz czosnkiem.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. żur
żury
D. żuru
żurów
C. żurowi
żurom
B. żur
żury
N. żurem
żurami
Ms. żurze
żurach
W. żurze
żury
-
śr.-w.-niem. sûr 'kwaśny, cierpki, gorzki'
Por. niem. sauer 'kwaśny, cierpki'