-
1.
książk. młode warzywo, które pojawia się w sprzedaży jako pierwsze na początku sezonu -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Nie bez powodu jest pierwszą i najcenniejszą wiosenną nowalią, którą za grosze każdy może mieć i poratować nią organizm osłabiony po zimie. Rzeżucha zawiera mnóstwo witamin: (A, B, C, E, K, PP), a także sole mineralne, żelazo, wapń, magnez, fosfor, chrom, siarkę oraz dużo bardzo potrzebnego jodu.
źródło: NKJP: (jj): Czas posiać rzeżuchę, Dziennik Zachodni, 2010-03-27
Po obu brzegach rzeki rozpościerają się w dolinie wspaniałe ogrody warzywne i owocowe. W ogóle cały pas, poza miejscowościami kąpielowymi, to ogrody i ogrody. Stąd większość nowalij wiosennych w halach i na targach paryskich.
źródło: NKJP: Andrzej Bobkowski: Szkice piórkiem: (Francja 1940-1944), 1957
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. nowalia
nowalie
D. nowalii
nowalii
neut nowalij
char C. nowalii
nowaliom
B. nowalię
nowalie
N. nowalią
nowaliami
Ms. nowalii
nowaliach
W. nowalio
nowalie
-
łac. novālis 'ziemia świeżo wzięta pod uprawę'