-
1.a
spoż. mięso wołowe lub cielęce pochodzące z długiego mięśnia biegnącego wzdłuż kręgosłupa, przyrastającego z jednej strony do żeber, z drugiej do kręgów piersiowych -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- antrykot i karkówka
- kupić, piec, upiec antrykot
-
Do pieczenia z wołowiny najlepszy jest rostbef, antrykot i biodrówka. Z cielęciny wybieramy udziec, łopatkę i mostek, a z jagnięciny – udziec i łopatkę.
źródło: NKJP: (KH): Zanim pieczyste trafi na talerz, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2005-11-18
Pomimo że w Polsce stwierdzono pierwszy przypadek choroby szalonych krów, polędwica wołowa, karkówka czy antrykot dobrze się sprzedają, a łódzcy handlowcy nie ograniczają zamówień.
źródło: NKJP: Magdalena Rubaszewska, Agnieszka Grzelak-Michałowska: Nie boimy się wołowiny, Express Ilustrowany, 2002-05-11
Udziec, comber, antrykot i łopatkę przeznacza się na pieczeń, szaszłyki, steki, kotlety, zrazy, a po rozdrobnieniu - na gulasz albo kotlety mielone.
źródło: NKJP: Katarzyna i Zbigniew Tyszkowie: Specjały, Kuchnia, nr 6, 1998
Do pieczenia w całości świetnie nadaje się wcześniej zabejcowany antrykot.
źródło: NKJP: Krzysztof Kucharski: Na ruszt, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2005-08-05
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. antrykot
antrykoty
D. antrykotu
antrykotów
C. antrykotowi
antrykotom
B. antrykot
antrykoty
N. antrykotem
antrykotami
Ms. antrykocie
antrykotach
W. antrykocie
antrykoty
-
fr. entrecôte