antrykot

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1.a mięso

  • 1.a

    spoż.  mięso wołowe lub cielęce pochodzące z długiego mięśnia biegnącego wzdłuż kręgosłupa, przyrastającego z jednej strony do żeber, z drugiej do kręgów piersiowych
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  cielęcina
    wołowina
    • antrykot i karkówka
    • kupić, piec, upiec antrykot
  • Do pieczenia z wołowiny najlepszy jest rostbef, antrykot i biodrówka. Z cielęciny wybieramy udziec, łopatkę i mostek, a z jagnięciny – udziec i łopatkę.

    źródło: NKJP: (KH): Zanim pieczyste trafi na talerz, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2005-11-18

    Pomimo że w Polsce stwierdzono pierwszy przypadek choroby szalonych krów, polędwica wołowa, karkówka czy antrykot dobrze się sprzedają, a łódzcy handlowcy nie ograniczają zamówień.

    źródło: NKJP: Magdalena Rubaszewska, Agnieszka Grzelak-Michałowska: Nie boimy się wołowiny, Express Ilustrowany, 2002-05-11

    Udziec, comber, antrykot i łopatkę przeznacza się na pieczeń, szaszłyki, steki, kotlety, zrazy, a po rozdrobnieniu - na gulasz albo kotlety mielone.

    źródło: NKJP: Katarzyna i Zbigniew Tyszkowie: Specjały, Kuchnia, nr 6, 1998

    Do pieczenia w całości świetnie nadaje się wcześniej zabejcowany antrykot.

    źródło: NKJP: Krzysztof Kucharski: Na ruszt, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2005-08-05

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. antrykot
    antrykoty
    D. antrykotu
    antrykotów
    C. antrykotowi
    antrykotom
    B. antrykot
    antrykoty
    N. antrykotem
    antrykotami
    Ms. antrykocie
    antrykotach
    W. antrykocie
    antrykoty
  • fr. entrecôte