precel
-
pieczywo w formie grubego wałka kształtem przypominającego ósemkę - cyfrę, posypanego solą, makiem lub sezamem
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: pieczywo
-
Obecnie oferujemy precle z żółtym serem, makiem, ziarnem słonecznika, sezamem, ziarnem dyni oraz solą gruboziarnistą.
źródło: NKJP: Alicja Zboińska: Co ty masz, preclu, w sobie..., Dziennik Łódzki, 2005-07-19
W kramie góralskim w Rynku krakowianie i turyści częstowani będą preclami. Ten typowo krakowski wyrób zastąpi okolicznościowy tort.
źródło: NKJP: (Nit): Precle zamiast tortu, Gazeta Krakowska, 2002-06-05
– Kiedyś sprzedawaliśmy precle robione w Katowicach i Sosnowcu, ale nie szły, klienci narzekali, że niesmaczne.
źródło: NKJP: ij: Obwarzanki pieczone nocami, Trybuna Śląska, 2001-03-12
Dzień przed tłustym czwartkiem Zbigniew Sz., podobnie jak większość piekarzy, ogłasza w swoim zakładzie powszechną mobilizację. Już w środę rano słupski cukiernik przestaje myśleć o produkcji obarzanków, precli i innego pieczywa lekkiego. Myśli tylko o pączkach.
źródło: NKJP: (mat): Tysiące pączków jednego dnia, Dziennik Bałtycki, 2000-03-02
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. precel
precle
D. precla
precli
C. preclowi
preclom
B. precla
precel
precle
N. preclem
preclami
Ms. preclu
preclach
W. preclu
precle
W postaci: pracel