muszelki

  • makaron kształtem przypominający małe skorupy osłaniające ciała ślimaków lub innych stworzeń
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  makaron
  • Około pół kilograma dobrego włoskiego makaronu (kolanka lub muszelki) gotuję według przepisu.

    źródło: NKJP: Maria Janicka: Gotowanie mam w genach, Trybuna Śląska, 2001-08-24

    W lasach pojawiły się ostatnie już w tym sezonie grzyby – opieńki. Są idealne do zapiekania z makaronem. Nadają się do tego krótkie rurki, muszelki, sprężynki itp.

    źródło: NKJP: RED: Makarony, Gazeta Poznańska, 2006-11-25

    Zaprezentowałyśmy cały przekrój dań pochodzących z naszego regionu, począwszy od ryby w galarecie, karpia, śledzików, poprzez łazanki i barszczyk czerwony, a skończywszy na muszelkach makaronowych, napełnionych nadzieniem z fasoli, które okazały się prawdziwym hitem.

    źródło: NKJP: kub: Fasola z Białej podbiła stolicę, Dziennik Łódzki, 2003-12-23

    Makaron smaczny, zwracający uwagę nabywców świetnym opakowaniem i uznaną marką, produkowany jest w aż dziesięciu różnych kształtach, preferowanych przez smakoszy: m.in. w formie świderków, nitek, kolanek, muszelek czy tasiemek.

    źródło: NKJP: ŻYR, MON: Promocja, Gazeta Poznańska, 2002-04-09

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: p3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. muszelki
    D. muszelek
    C. muszelkom
    B. muszelki
    N. muszelkami
    Ms. muszelkach
    W. muszelki
  • Od: muszla

CHRONOLOGIZACJA:
Zob. muszelka
Data ostatniej modyfikacji: 12.12.2015