muszelki
-
makaron kształtem przypominający małe skorupy osłaniające ciała ślimaków lub innych stworzeń
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: makaron
-
Około pół kilograma dobrego włoskiego makaronu (kolanka lub muszelki) gotuję według przepisu.
źródło: NKJP: Maria Janicka: Gotowanie mam w genach, Trybuna Śląska, 2001-08-24
W lasach pojawiły się ostatnie już w tym sezonie grzyby – opieńki. Są idealne do zapiekania z makaronem. Nadają się do tego krótkie rurki, muszelki, sprężynki itp.
źródło: NKJP: RED: Makarony, Gazeta Poznańska, 2006-11-25
Zaprezentowałyśmy cały przekrój dań pochodzących z naszego regionu, począwszy od ryby w galarecie, karpia, śledzików, poprzez łazanki i barszczyk czerwony, a skończywszy na muszelkach makaronowych, napełnionych nadzieniem z fasoli, które okazały się prawdziwym hitem.
źródło: NKJP: kub: Fasola z Białej podbiła stolicę, Dziennik Łódzki, 2003-12-23
Makaron smaczny, zwracający uwagę nabywców świetnym opakowaniem i uznaną marką, produkowany jest w aż dziesięciu różnych kształtach, preferowanych przez smakoszy: m.in. w formie świderków, nitek, kolanek, muszelek czy tasiemek.
źródło: NKJP: ŻYR, MON: Promocja, Gazeta Poznańska, 2002-04-09
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: p3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. muszelki
D. muszelek
C. muszelkom
B. muszelki
N. muszelkami
Ms. muszelkach
W. muszelki
-
Od: muszla