-
1.b
aromatyczna przyprawa z wysuszonych owoców anyżu - rośliny, używana do ciast, pieczywa, napojów alkoholowych -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
- mielony anyż
- anyż i goździki, anyż i imbir; anyż i kardamon, anyż i koper włoski; kminek i anyż
- łyżeczka; smak; z dodatkiem anyżu
- napar, odwar, wyciągi z anyżu
- dodać anyż
-
Na festiwalu mogliśmy skosztować tak niesłychanych smaków, że aż trudno to sobie wyobrazić. Były czekolady z dodatkami: orzechowe, z migdałami, prażonymi kawałkami kokosu, imbirem, anyżem czy o smaku pomarańczowym, [...]
źródło: NKJP: Krakowski smak, Dziennik Polski, 2006-12-07
Jedną łyżeczkę anyżu trzeba zalać 1/4 l wrzątku. Odstawić do naciągnięcia na pięć minut. Płukać gardło 2-3 razy dziennie.
źródło: NKJP: mokr: Co warto mieć w apteczce?, Trybuna Śląska, 2002-12-30
Słodzony odwar z anyżu uśmierza kaszel i ułatwia odkrztuszanie.
źródło: NKJP: Biedrzeniec anyż, Dziennik Polski, 2002-06-12
Na dobre samopoczucie i trawienie. Dwie łyżeczki octu jabłkowego i dwie łyżeczki miodu starannie wymieszać w szklance wody. Napój można wzbogacić dodając anyż, melisę, kminek lub koper włoski.
źródło: NKJP: Agata Markowicz: Terapia z jabłuszkiem, Gazeta Krakowska, 2006-11-25
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. anyż
anyże
D. anyżu
anyżów
C. anyżowi
anyżom
B. anyż
anyże
N. anyżem
anyżami
Ms. anyżu
anyżach
W. anyżu
anyże
-
łac. anīsum
z gr. ánison