-
1.a
mięso z konia -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: mięso
-
- dobra; czysta; polska; pieczona konina
- konina i baranina, konina i wołowina
- kawałek, kilogram; jedzenie, spożywanie koniny
- bitki, kabanosy, potrawa, wyroby z koniny
- jadać, jeść koninę
- odżywiać się koniną
-
Knajpy były stare, pamiętały dawną świetność miasta i przyciągały zagończyków nawet z dalekich stron. Do tej na rogu Mokotowskiej i Pięknej, specjalizującej się dawniej w potrawach z koniny i stąd zwanej Końską przychodził chudziutki, siny jak denaturat redaktor prasy Paxu.
źródło: NKJP: Marek Nowakowski: 2010
Tygodniowo i dwieście koni z Polski wywożę. Na rzeź. Włosi lubią jeść koninę.
źródło: NKJP: Paweł Kwaśniewski: Polski koń włoski, Gazeta Wyborczy, 1997-03-14
- Czy próbował pan koniny? Podobno to bardzo smaczne mięso... - Bardzo mi żal, że eksportuje się z naszego kraju tak wiele koni na rzeź i to na dodatek w strasznych warunkach. Dobrze, że chociaż u nas jedzenie koniny jest sporadyczne.
źródło: NKJP: Maria Janicka: Lubię tradycyjnie, Trybuna Śląska, 2002-10-19
W regionie łódzkim lawinowo rośnie liczba rolników, którzy przestawiają się z hodowli świń na konie rzeźne. Powody są proste: kilogram koniny jest trzykrotnie droższy od wieprzowiny, a importerzy z Włoch, Francji, Belgii i Hiszpanii skupują ją na pniu.
źródło: NKJP: Sławomir Orlicki, Chłopskie oko konia tuczy, Dziennik Łódzki, 2007-02-13
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. konina
koniny
D. koniny
konin
C. koninie
koninom
B. koninę
koniny
N. koniną
koninami
Ms. koninie
koninach
W. konino
koniny
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. koń