-
2.
kulin. regionalna potrawa przyrządzona z ugotowanych owoców i mąki, podawana na ciepło lub na zimno z ziemniakami, kluskami lub pieczywem -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
W północnej Polsce jadano jagły, kaszę jaglaną gotowaną na mleku z masłem, cukrem i suszonymi śliwkami, aby „pieniądze trzymały się biesiadników”, a także breję - gęstą potrawę z suszonych owoców zaprawionych mąką lub wymieszanych z otrębami żytnimi albo pszennymi.
źródło: NKJP: Przy wigilijnym stole, Dziennik Polski, 2006-12-21
Szczęście w nowym roku miała także przynieść spożyta w czasie sylwestra breja. Sporządzano ją z gruboziarnistej żytniej mąki sypanej na wrzącą wodę. Gdy breja była bardzo gęsta, wylewano ją na miskę, a w środku robiono dołek na skwarki ze słoniny. Tak przyrządzona potrawa, dla odpowiedniego skutku, musiała być spożywana przez wszystkich domowników z jednej miski.
źródło: NKJP: Edyta Wróblewska: Sylwestrowe tradycje, IKAT Gazeta Braniewska, 2011
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. breja
breje
D. brei
brei
neut brej
char C. brei
brejom
B. breję
breje
N. breją
brejami
Ms. brei
brejach
W. brejo
breje
-
niem. Brei 'przecier, papka'