breja

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

2. z bakaliami

  • 2.

    kulin.  regionalna potrawa przyrządzona z ugotowanych owoców i mąki, podawana na ciepło lub na zimno z ziemniakami, kluskami lub pieczywem
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  potrawa
  • W północnej Polsce jadano jagły, kaszę jaglaną gotowaną na mleku z masłem, cukrem i suszonymi śliwkami, aby „pieniądze trzymały się biesiadników”, a także breję - gęstą potrawę z suszonych owoców zaprawionych mąką lub wymieszanych z otrębami żytnimi albo pszennymi.

    źródło: NKJP: Przy wigilijnym stole, Dziennik Polski, 2006-12-21

    Szczęście w nowym roku miała także przynieść spożyta w czasie sylwestra breja. Sporządzano ją z gruboziarnistej żytniej mąki sypanej na wrzącą wodę. Gdy breja była bardzo gęsta, wylewano ją na miskę, a w środku robiono dołek na skwarki ze słoniny. Tak przyrządzona potrawa, dla odpowiedniego skutku, musiała być spożywana przez wszystkich domowników z jednej miski.

    źródło: NKJP: Edyta Wróblewska: Sylwestrowe tradycje, IKAT Gazeta Braniewska, 2011

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. breja
    breje
    D. brei
    brei
    neut
    brej
    char
    C. brei
    brejom
    B. breję
    breje
    N. breją
    brejami
    Ms. brei
    brejach
    W. brejo
    breje
  • niem. Brei 'przecier, papka'