pasteryzacja
-
spoż. metoda utrwalania produktów spożywczych poprzez niszczenie drobnoustrojów powodujących ich psucie, polegająca na ogrzewaniu produktu przez określony czas w odpowiednio wysokiej temperaturze
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
czynności związane z przyrządzaniem jedzenia -
- pasteryzacja mleka, piwa, sera
- czas, proces, temperatura pasteryzacji
- poddać coś pasteryzacji
-
Z sera tworzy się kulę i wkłada do gorącej wody. Gdy zacznie być ciągliwy, znaczy to, że zakończył się proces pasteryzacji.
źródło: NKJP: Objawienie dla biednego ludu, Dziennik Polski, 2002-07-18
Produkcja lodów jest procesem wielofazowym, obejmującym przygotowanie i pasteryzację komponentów, chłodzenie i dojrzewanie oraz mrożenie i hartowanie.
źródło: NKJP: Maria Janicka: Lody dla ochłody, Trybuna Śląska, 2002-07-19
Konserwanty zapobiegają psuciu się artykułów spożywczych, które wywołane jest działaniem bakterii, grzybów i drożdży. Temu samemu celowi służą także inne metody, np.: mrożenie, sterylizacja, pasteryzacja, suszenie, peklowanie, wędzenie, dodawanie cukru, poddawanie fermentacji.
źródło: NKJP: Milena Kochanowska: Forum czytelników, Gazeta Poznańska, 2005-02-08
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pasteryzacja
pasteryzacje
D. pasteryzacji
pasteryzacji
neut pasteryzacyj
char C. pasteryzacji
pasteryzacjom
B. pasteryzację
pasteryzacje
N. pasteryzacją
pasteryzacjami
Ms. pasteryzacji
pasteryzacjach
W. pasteryzacjo
pasteryzacje
Inne uwagi
Zwykle lp
-
+ pasteryzacja + (CZEGO) -
fr. pasteurisation
Od nazwiska francuskiego chemika Ludwika Pasteura (1822-1895)