pasteryzacja

  • spoż.  metoda utrwalania produktów spożywczych poprzez niszczenie drobnoustrojów powodujących ich psucie, polegająca na ogrzewaniu produktu przez określony czas w odpowiednio wysokiej temperaturze
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    czynności związane z przyrządzaniem jedzenia

    • pasteryzacja mleka, piwa, sera
    • czas, proces, temperatura pasteryzacji
    • poddać coś pasteryzacji
  • Z sera tworzy się kulę i wkłada do gorącej wody. Gdy zacznie być ciągliwy, znaczy to, że zakończył się proces pasteryzacji.

    źródło: NKJP: Objawienie dla biednego ludu, Dziennik Polski, 2002-07-18

    Produkcja lodów jest procesem wielofazowym, obejmującym przygotowanie i pasteryzację komponentów, chłodzenie i dojrzewanie oraz mrożenie i hartowanie.

    źródło: NKJP: Maria Janicka: Lody dla ochłody, Trybuna Śląska, 2002-07-19

    Konserwanty zapobiegają psuciu się artykułów spożywczych, które wywołane jest działaniem bakterii, grzybów i drożdży. Temu samemu celowi służą także inne metody, np.: mrożenie, sterylizacja, pasteryzacja, suszenie, peklowanie, wędzenie, dodawanie cukru, poddawanie fermentacji.

    źródło: NKJP: Milena Kochanowska: Forum czytelników, Gazeta Poznańska, 2005-02-08

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. pasteryzacja
    pasteryzacje
    D. pasteryzacji
    pasteryzacji
    neut
    pasteryzacyj
    char
    C. pasteryzacji
    pasteryzacjom
    B. pasteryzację
    pasteryzacje
    N. pasteryzacją
    pasteryzacjami
    Ms. pasteryzacji
    pasteryzacjach
    W. pasteryzacjo
    pasteryzacje

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • bez ograniczeń + pasteryzacja +
    (CZEGO)
  • fr. pasteurisation

    Od nazwiska francuskiego chemika Ludwika Pasteura (1822-1895)

CHRONOLOGIZACJA:
1951, SJPDor
Data ostatniej modyfikacji: 27.09.2016