-
1.
spoż. świeży sok wyciśnięty z owoców lub warzyw, z którego wytwarza się wino lub soki pitne -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: sok
-
- moszcz i chmiel; wino i moszcz
- produkcja moszczu
- robić, wyciskać moszcz
- produkować, robić coś z moszczu
- mieszać coś z moszczem
-
Rzecz rozwija się etapami. Najpierw następuje przetworzenie zebranych podczas winobrania winogron w moszcz.
źródło: NKJP: Eugeniusz Kabatc: Vinum sacrum et profanum: wino w kulturze, wino w naturze, wino na naszym stole, 2003
Ganek obrośnięty był winoroślą, która - mimo chłodu i kapryśności północnego klimatu - rodziła owoce, i to w obfitości pozwalającej na tłoczenie z nich moszczu i wyrabianie domowego wina.
źródło: NKJP: Jolanta Wachowicz-Makowska: Świat zapamiętany, 2002
W Austrii, Niemczech czy Francji znane są cydry - niskoalkoholowe [...] musujące napoje z moszczu jabłkowego.
źródło: NKJP: Jacek Pawlicki: Winne podatki, Gazeta Wyborcza, 1993-04-02
W Unii Europejskiej winem jest napój ze sfermentowanego moszczu winogronowego, a nie z jabłecznej pulpy.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Zapomniany Kraków, 2007
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. moszcz
moszcze
D. moszczu
moszczów
moszczy
C. moszczowi
moszczom
B. moszcz
moszcze
N. moszczem
moszczami
Ms. moszczu
moszczach
W. moszczu
moszcze
Inne uwagi
Zwykle lp
-
czes. mošt
śr.-w.-niem. most
z łac. mustum