-
1.b
mięso prosiaka - młodej świni -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: prosię
-
- nadziewany, pieczony, upieczony prosiak
- prosiak z rożna, z rusztu
- prosiak z kaszą
- rolada, szynka z prosiaka
- pieczenia prosiaka
-
Kucharze wycinali z prosiaka porcje mięsa z rzeźnicką biegłością, kładli je na cynowe półmiski i dostojnie krocząc wokół stołu, proponowali paniom i panom pieczone pożywienie z szerokim chłopskim gestem, który nie był na sprzedaż.
źródło: NKJP: Józef Łoziński: Holding i reszta albo Jak zostać bogatym w biednym państwie, 2006
Na stole gospodyń z Szaflar kusił różowy prosiak. - Prosiak był młody, miał około 3 miesięcy. Po zabiciu był marynowany dwie noce i dzień, potem nadziewany - zdradzała przepis Anna [...].
źródło: NKJP: Beata Zalot: Demokratyczny prosiak, Tygodnik Podhalański, nr 48, 1996
Jeśli chodzi o menu, to podczas takiej zabawy na stoły podawane są zestawy jadła rycerskiego: jest m.in. pieczony na wolnym ogniu prosiak, są prażonki, chleb ze smalcem, a do tego regionalne piwo.
źródło: NKJP: Anna Chmiel: Wesele na zamku, Dziennik Zachodni, 2003-06-05
W Restauracji Newska we Wrzeszczu stoły ugięły się pod ciężarem wykwintnych półmisków z rybami w galarecie, pachnącym prawdziwkami kulebiakiem, różowiutkim musem z łososia czy roladą z prosiaka.
źródło: NKJP: (sr): Cud potrawy, Dziennik Bałtycki, 2001-12-15
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. prosiak
prosiaki
D. prosiaka
prosiaków
C. prosiakowi
prosiakom
B. prosiaka
prosiaki
N. prosiakiem
prosiakami
Ms. prosiaku
prosiakach
W. prosiaku
prosiaki
-
Zob. prosię