-
7.
ciasto w kształcie ściętego stożka, o okrągłej podstawie pieczone w dużej, specjalnej formie -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- drożdżowa; lukrowana; wielkanocna; smaczna, wyrośnięta baba
- baby i baranki, baby i mazurki
- kroić, piec, upiec babę; wypiekać baby
-
Ciasto drożdżowe na babę wielkanocną musi być lekkiej konsystencji, ale cięższe niż na inne wypieki, dlatego nie należy żałować do niej żółtek.
źródło: NKJP: Dziennik Łódzki, 2005-03-25
Pozwoli sobie pani w święta na kawałek baby i mazurka, czy już obowiązuje jakaś ścisła dieta przedolimpijska? - Babki i mazurka to raczej nie ruszę - za dużo mają węglowodanów, ale sernika chyba sobie nie odmówię.
źródło: NKJP: Jolanta Sielska: Do Anny Szymul, Gazeta Poznańska, 2004-04-09
W Wielką Sobotę gospodynie miały dużo pracy; zamykały się w izbie i piekły baby. Musiały być ogromne, doskonale wyrośnięte, pulchne i lukrowane.
źródło: NKJP: (ŻYR): Wielkanocne stoły, Gazeta Poznańska, 2002-03-30
Lada w cukierni ugina się więc od smakowitych bab, baranków, ale również zachwyca tortami przypominającymi strusie jaja o “pisankowych” barwach.
źródło: NKJP: Joanna Mazur: Polskie babki, Gazeta Wrocławska, 2003-04-19
Na Wielkanoc tradycyjnie piekę baby parzone.
źródło: NKJP: Maria Janicka: Spec od bab, Trybuna Śląska, 2002-03-15
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. baba
baby
D. baby
bab
C. babie
babom
B. babę
baby
N. babą
babami
Ms. babie
babach
W. babo
baby
-
psł. *baba 'matka ojca lub matki'