-
1.b
owoc bakłażana - rośliny -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- brokuły i bakłażan, cukinia i bakłażan, kabaczek i bakłażan, papryka i bakłażan, pomidor i bakłażan
- plaster bakłażana
- faszerować, nadziewać; myć, umyć; jeść, zjeść bakłażan/bakłażana
-
Polecam zrolowane plastry bakłażana, faszerowane serem feta i szpinakiem, podawane z delikatnym sosem pomidorowym [...].
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Uczta za pół bańki, Gazeta Wyborcza, 1996-05-31
Bakłażany umyć, pokroić w grubą kostkę, włożyć do cedzaka, obficie posolić i odstawić na 30 minut, aby puścił gorzki sok.
źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Kuchnia wolna od mafii, Gazeta Poznańska, 2004-12-24
Lady uginały się pod stosami bakłażanów, kabaczków i wszelkiego rodzaju warzyw.
źródło: NKJP: Jan Brzechwa: Gdy owoc dojrzewa, 1958
[...] fiolet ma wiele interesujących odcieni. – Może być ciemny jak skórka bakłażana, ciepły jak barwa burgundowego wina lub pastelowy, jakby żywcem przeniesiony z wrzosowiska [...]
źródło: NKJP: Katarzyna Rożko: Wnętrza fioletem stoją, Dziennik Zachodni, 2006-08-29
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. bakłażan
bakłażany
D. bakłażana
bakłażanów
C. bakłażanowi
bakłażanom
B. bakłażana
bakłażan
bakłażany
N. bakłażanem
bakłażanami
Ms. bakłażanie
bakłażanach
W. bakłażanie
bakłażany
-
ros. bakłažán