brytfanna
-
płaskie metalowe naczynie kuchenne, służące do pieczenia potraw w piekarniku
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem -
hiperonimy: naczynie
-
- duża brytfanna
- brytfanna do pieczenia
- brytfanna w piecu
- dno brytfanny
- przykryć; wysmarować; wsunąć brytfannę
- dodawać, przełożyć, wlać, włożyć, wsypywać do brytfanny; wyjąć z brytfanny
- piec; ułożyć w brytfannie
-
Pokrojone ziemniaki i żołądki układam w brytfannie, zalewam sosem i kilka minut podduszam, następnie podaję na stół.
źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-01-29
Kupuje kaczki mrożone, bo wiejskie są za tłuste, i powolutku piecze w brytfannie, nie podlewając wodą, żeby skórka była chrupiąca.
źródło: NKJP: Jarosław Cybulski, Adam Chrząstowski: Zaprosili nas Jolanta i Bolesław Marschallowie, Kuchnia nr 5, 1998
- Wlewamy na dno brytfanny dwie łyżki oleju, kładziemy kilka cienkich plastrów słoniny, na nie sparzone liście kapusty i dużą karkówkę w całości.
źródło: NKJP: Wędliny - odżywiają czy trują?, Gazeta Krakowska, 2002-11-09
Do brytfanny z sosem spod mięsa dodajemy łyżkę mąki i pokrojoną w cienkie plasterki cebulę.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Pościg za huzarem, Polityka nr 2399, 2003-05-03
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. brytfanna
brytfanny
D. brytfanny
brytfann
C. brytfannie
brytfannom
B. brytfannę
brytfanny
N. brytfanną
brytfannami
Ms. brytfannie
brytfannach
W. brytfanno
brytfanny
-
śr.-w.-niem. brât-phanne
Od 1. połowy XVI w. brotfanna, brutfanna.