brytfanna

  • płaskie metalowe naczynie kuchenne, służące do pieczenia potraw w piekarniku
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem

  • hiperonimy:  naczynie
    • duża brytfanna
    • brytfanna do pieczenia
    • brytfanna w piecu
    • dno brytfanny
    • przykryć; wysmarować; wsunąć brytfannę
    • dodawać, przełożyć, wlać, włożyć, wsypywać do brytfanny; wyjąć z brytfanny
    • piec; ułożyć w brytfannie
  • Pokrojone ziemniaki i żołądki układam w brytfannie, zalewam sosem i kilka minut podduszam, następnie podaję na stół.

    źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-01-29

    Kupuje kaczki mrożone, bo wiejskie są za tłuste, i powolutku piecze w brytfannie, nie podlewając wodą, żeby skórka była chrupiąca.

    źródło: NKJP: Jarosław Cybulski, Adam Chrząstowski: Zaprosili nas Jolanta i Bolesław Marschallowie, Kuchnia nr 5, 1998

    - Wlewamy na dno brytfanny dwie łyżki oleju, kładziemy kilka cienkich plastrów słoniny, na nie sparzone liście kapusty i dużą karkówkę w całości.

    źródło: NKJP: Wędliny - odżywiają czy trują?, Gazeta Krakowska, 2002-11-09

    Do brytfanny z sosem spod mięsa dodajemy łyżkę mąki i pokrojoną w cienkie plasterki cebulę.

    źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Pościg za huzarem, Polityka nr 2399, 2003-05-03

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. brytfanna
    brytfanny
    D. brytfanny
    brytfann
    C. brytfannie
    brytfannom
    B. brytfannę
    brytfanny
    N. brytfanną
    brytfannami
    Ms. brytfannie
    brytfannach
    W. brytfanno
    brytfanny
  • śr.-w.-niem. brât-phanne

CHRONOLOGIZACJA:
1562, Bańk
Od 1. połowy XVI w. brotfanna, brutfanna.
Data ostatniej modyfikacji: 27.01.2016