-
1.b
potrawa sporządzona z brokułu - rośliny -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- ugotowany brokuł; gotowane, zapiekane; pokrojone brokuły; brokuły mrożone
- brokuły z masłem
- krem, sałatka, surówka z brokułów
- pizza, tarta z brokułami
- gotować; jeść brokuły
- obłożyć brokułem; faszerowany brokułami
-
W domu przygotowałam skromną, ale pyszną kolację, tartę z brokułami i białe wino - muscat - w sam raz do lekkiego dania, a właściwie do przekąski.
źródło: NKJP: Marek Soból: Mojry, 2005
Wino to, o intensywnym smaku długo pozostającym na języku, pasuje do wielu potraw z czerwonych mięs i serów. Można je podać już do przystawki - papryki faszerowanej brokułami.
źródło: NKJP: Jarosław Cybulski, Adam Chrząstowski: Wieczór przy świecach,
Z takim samym sosem jak surówkę ze szpinaku można przyrządzać również surówkę z brokułów. Do pokrojonych brokułów dodajemy pęczek młodej cebuli razem ze szczypiorkiem, kilka łyżek posiekanej zielonej pietruszki, 1 łyżkę bazylii.
źródło: NKJP: Maria Grodecka: Wegetariańskie okruchy, 2007
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. brokuł
brokuły
D. brokułu
brokułów
C. brokułowi
brokułom
B. brokuł
brokuły
N. brokułem
brokułami
Ms. brokule
brokułach
W. brokule
brokuły
-
wł. broccolo