-
1.
miękki ser o jednolitej konsystencji, słonym smaku, barwie białej lub kremowej, produkowany z mleka owczego, czasem z domieszką krowiego -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: ser
-
- góralska; fałszywa, prawdziwa; owcza; rodzima; podhalańska, słowacka; świeża bryndza
- bryndza z mleka
- bryndza z masłem
- bryndza i bundz; bryndza i oscypek
- produkcja, sprzedaż, wyrób bryndzy
- chleb, kanapka, kluseczki, kluski, knedliki, naleśniki z bryndzą
- zarejestrowanie bryndzy
- jeść bryndzę
- handlować; faszerowana, posmarowany bryndzą
- podawany; zmieszać z bryndzą
-
Jak informowaliśmy wczoraj, podhalańska bryndza zostanie wpisana na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej.
źródło: NKJP: (BOL, WH): Bryndza to jest to, Gazeta Krakowska, 2006-09-27
Na śniadanie możemy na przykład zrobić sobie smażone zielone pomidory, paprykę faszerowaną bryndzą albo pory pod serowym beszamelem.
źródło: NKJP: (kaw): Odświeżone warzywa, Dziennik Zachodni, 2007-01-26
Kilka drobnych sprzętów, niezbędnych w górach, stanowiło cały dobytek pasterzy. Przy wiacie stał drewniany stół, a na palach wisiały lniane płótna, w których odcedzała się bryndza.
źródło: NKJP: Wojciech Miloch: Huculszczyzna, Dziennik Bałtycki, 2000-06-02
Bryndza ma barwę biało-kremową. Dzięki miękkiej, czasem lekko ziarnistej konsystencji idealnie nadaje się do smarowania kanapek, a również do robienia wszelkiego rodzaju past. Łączymy ją dowolnie, na przykład z jajkiem, rybą, pieprzem lub słodką papryką. W lecie nie ma jak kanapka z bryndzą i pomidorem...
źródło: NKJP: Na kanapki, do sałatek i na przekąskę do piwa, Życie na gorąco nr 34, 1999
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. bryndza
bryndze
D. bryndzy
bryndz
C. bryndzy
bryndzom
B. bryndzę
bryndze
N. bryndzą
bryndzami
Ms. bryndzy
bryndzach
W. bryndzo
bryndze
-
rum. brânză 'ser'