-
1.
cienkie ciastko usmażone na głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem, przygotowane z rozwałkowanego prostokąta kruchego ciasta, w którym robi się pośrodku niewielkie nacięcie i przeplata przez nie jeden koniec tego prostokąta tak, by powstała wijąca się kokardka -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- pączki i faworki
- przepis na faworki
- robić, smażyć faworki
- poczęstować kogoś; zajadać się faworkami
-
[...] weszła do swojego pokoju, usiadła na tapczanie i wsadziła do ust pierwszego z brzegu faworka. Cukier puder osypał się na wyprasowaną sukienkę, a ciastko pokruszyło się, zanim porządnie przygryzła je zębami.
źródło: NKJP: Grażyna Plebanek: Dziewczyny z Portofino, 2005
W tłusty czwartek ludzie zajadają się pączkami i faworkami.
źródło: NKJP: (Metropol): Początek końca karnawału, Metropol, 2001
[...] faworki smażyło się w kilku garnkach. Później całe mieszkanie było zastawione talerzami z chrustem i zasypane cukrem pudrem [...].
źródło: NKJP: Magdalena Walisiak: Zaprosili nas, Kuchnia, 1999
W płaskim rondlu rozgrzać smalec i partiami wkładać faworki, tak by swobodnie pływały w tłuszczu.
źródło: NKJP: Maria Janicka: Słodko i tłusto, Trybuna Śląska, 2002-02-01
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. faworek
faworki
D. faworka
faworków
C. faworkowi
faworkom
B. faworka
faworek
faworki
N. faworkiem
faworkami
Ms. faworku
faworkach
W. faworku
faworki
Inne uwagi
Zwykle lm
-
Od faworek w zn. 'wstążka' (przez podobieństwo kształtu ciastka do zawiązanej w kokardkę wstążki).