-
1.b
kulin. potrawa przygotowana z biodrówki - mięsa -
Wyraz używany też przez kucharzy na określenie potraw przygotowanych z mięsa pochodzącego z części biodrowej innych zwierząt niż świnia lub wieprz, np. z jagnięciny, cielęciny lub wołowiny.
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
Zupy i przekąski [...] kosztują jedynie 5 zł, [...] drugie dania bez dodatków wahają się przedziale 6-12 zł. Są trzy rodzaje pierogów, a także wątróbka, rumsztyk i biodrówka, a nawet mortadela w panierce.
źródło: Internet: jemywlodzi.pl
Jedliśmy biodrówkę z ziemniakami i kapustą oraz placek po węgiersku.
źródło: Internet: gastronauci.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. biodrówka
biodrówki
D. biodrówki
biodrówek
C. biodrówce
biodrówkom
B. biodrówkę
biodrówki
N. biodrówką
biodrówkami
Ms. biodrówce
biodrówkach
W. biodrówko
biodrówki
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. biodro